Отиде си на 84 дългогодишният спортен коментатор и бивш футболист Прочетете

...
Отиде си на 84 дългогодишният спортен коментатор и бивш футболист Прочетете
Коментари Харесай

Почина спортният коментатор и бивш футболист Стефан Янев

Отиде си на 84 дългогодишният състезателен коментатор и някогашен футболист 
Прочетете още
Прези 60-те години на предишния век той бе част от един от мощните тимове на " моряците " в историята им, който приключва четвърти в А група през 1969 година. След като прекратява спортната си кариера, Янев работи като състезателен публицист в Българска национална телевизия и в качеството си на подобен години наред разяснява обективно мачове от родния шампионат и международни и европейски шампионати по футбол. Автор е и на редица футболни книги.

Стефан Янев е роден на 3 април 1939 година във Варна. Играе 10 години като полузащитник в тима на Черно море сред 1959 година и 1969 година С екипа на моряците има 229 мача и 16 гола в „ А “ група, а общо всичките му срещи за клуба надвишават 350. Взема присъединяване в близо 100 интернационалните дуели. Прекратява футболната си кариера на 29-годишна възраст и се отдава на спортната публицистика.

Кореспондент и коментатор на Българска национална телевизия на международните шампионати в Испания’82, Мексико’86, Италия’90 и САЩ’94, а като радиорепортер отразява Франция’98 и европейското състезание в Англия през 1996 година Автор и съавтор на 17 книги на футболна и спортна тема.

Печелил е първа премия от национални състезания за състезателен роман, притежател е на медал „ Кирил и Методий “ II степен и е почетен със „ Златното перо “ и почетен знак на Съюза на българските публицисти.

Поклонението пред Стефан Янев ще е на 7 февруари (сряда) от 14,30 часа на старите гробища във Варна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР